Yakıt Tasarrufunun Yolları

Yakıt tasarrufu

Otomobil kullanırken hepimiz daha az yakıtla daha çok yol gitmenin yollarını bilmeyi isteriz. Şimdi bu yazımda sizlere otomobilinizi nasıl daha tasarruflu kullanabileceğiniz hakkında bilgiler vereceğim.

Otomobillerde Yakıt Tüketimini Düşürmenin Yolları

1- Aşırı hız yapmayın. Şehirler arası yollarda 80-100 km/sa arasındaki hızlarla gitmek 120-150 km/sa arasındaki hızlarla gitmeye göre %20 daha az yakıt tüketmek demektir.

2- Gaz pedalına yumuşak dokunun. Ani kalkışlar ve ani hızlanmalar yakıt tüketimi arttıran sebeplerdir. Özellikle şehir içi kullanımlarda yakıt tüketimini çok arttırır. Gaz pedalına ayağınızın altında yumurta varmış gibi dokunmalısınız.

3- Yokuş aşağı inerken en yüksek viteste gaza basmadan ilerleyin. Vitesi boşa atmak doğru değildir.

4- Ağırlıklardan kurtulun. Bagajınızda fazladan yük varsa boşaltın. Port bagajlar yakıt tüketiminizi 100 km.de 1.5 litre arttırır.

5- Hava filtresini her 10 bin km.de bir değiştirin. Tıkanmış hava filtreleri motora yeterli oksijeni gönderemeyeceğinden motor daha fazla yanma için daha fazla yakıta ihtiyaç duyar.

6- Lastik havalarını sık sık kontrol edin. Lastik hava basıncı gereğinden az olursa yakıt tüketiminiz artar. Lastik basınçları fabrika verilerinde tutun.

7- Rolantide çok fazla beklemeyin. Birini beklerken rolantide geçen 3 dakikalık zaman 1 kilometrelik yakıt harcar.

8- Gereksiz yere klima kullanmayın. Yaz aylarında aracınıza bindiğinizde hemen klimayı açmadan önce camları açıp içerideki aşırı sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlayın. Ancak şunu da bilmelisiniz ki camları açıp gitmenin oluşturduğu rüzgar direnci klimadan daha fazla yakıt harcar.

9-  Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin. Bu size daha fazla frene ve daha fazla gaza basma ihtiyacı doğuracaktır. Bu da yakıt tüketiminizi arttırır.

10- Kırmızı ışığı gördüğünüz anda ayağınızı gazdan çekin. Böylece aracınızı motor freniyle yavaşlatarak durdurmuş olursunuz. Hem yakıt tüketiminiz azalır. Hem de fren balatalarınızın ömrünü uzatmış olursunuz.

11- Aracınızı yüksek vites düşük devirde kullanın. Böylece daha az gaza basarak daha hızlı ilerlemiş olursunuz. Ancak bunu yaparken motoru boğmadan ilerleyin. Çok düşük devirlerde sürülen otomobiller egzozundan çiğ yakıt atar. Bu yanmadan dışarı atılan, boşa giden yakıt demektir. Aracın en verimli olduğu devir maksimum torku verdiği devirdir. Vites değiştirme aralığınız benzinlilerde 2500-3500 devir aralığında, dizellerde ise 1750-2250 devir aralığında olmalıdır.

12- Soğuk havalarda motorun ısınmasını beklemek yerine, yola çıkın ve hararet göstergesi ortaya gelene kadar 2000 deviri geçmeden sürüşe devam edin. Böylece boş yere yakıt harcamadan aynı zamanda motora zarar vermeden yola çıkmış olursunuz.

13- Motor bakımınızı ihmal etmeyin. Eskimiş ve kayganlık özelliğini yitiren motor yağları motorun daha zor çalışmasını sağlayarak hem yakıt tüketimini arttırır hem de motorunuzun ömrünü azaltır.

14- Aerodinamik yapıyı bozan eklentileri sökün. Araçlar üretilirken kaportası rüzgara karşı en az direnç uygulayacak şekilde üretilir. Araç üzerine konmuş port bagaj, sonradan eklenmiş sunroof gibi malzemeler aracın rüzgara karşı direncini arttırarak özellikle yüksek hızlarda yakıt tüketimini arttıran faktörlerdendir.

Yener KUYUCU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Az yakmanın yolları, yakıt tasarrufu için yapılacaklar, az yakıtla çok yol, benzinli araçlarda az yakmanın yolları, dizel araçlarda az yakmanın yolları, lpgli araçlarda az yakmanın yolları, yakıt tasarrufu etmenin yolları, benzinli araçlarda yakıt tasarrufu, dizel araçlarda yakıt tasarrufu, lpgli araçlarda yakıt tasarrufu, düşük yakıt tüketiminin yolları, nasıl daha az yakıt tüketiriz? Yakıtı düşürmenin yolları, nasıl daha az yakarım? Arabam çok yakıyor. en az yakan araba hangisi, en az yakan arabalar hangileri, en az yakan benzinli araba, en az yakan dizel araba, en az yakan lpgli araba, yakıt tasarruf cihazları, yakıt tasarruf cihazları gerçekten işe yarıyor mu?

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.